Publicat pe Lasă un comentariu

Refluxul gastro-esofagian și hernia hiatală: Ce trebuie să știi

Refluxul gastro-esofagian (RGE) și hernia hiatală sunt două afecțiuni comune care afectează sistemul digestiv, cauzând disconfort și alte simptome neplăcute. În acest articol, vom explora ce sunt refluxul gastro-esofagian și hernia hiatală, simptomele asociate și opțiunile de tratament disponibile.

Ce este refluxul gastro-esofagian (RGE)?

Refluxul gastro-esofagian, cunoscut și sub denumirea de reflux acid sau arsurile la stomac, este o afecțiune în care conținutul stomacului se întoarce în esofag, cauzând iritație și inflamație. Această întoarcere a conținutului gastric poate fi cauzată de slăbiciunea sfincterului esofagian inferior, o mică clapă musculară situată la joncțiunea dintre esofag și stomac, care ar trebui să prevină refluxul de acid.

Ce este hernia hiatală?

Hernia hiatală apare atunci când partea superioară a stomacului alunecă prin orificiul diafragmei, o deschidere mică în diafragmă prin care trece esofagul. Acest lucru poate permite acidului gastric să se întoarcă în esofag mai ușor, contribuind la simptomele de reflux gastro-esofagian.

Simptomele refluxului gastro-esofagian și herniei hiatale

Simptomele asociate refluxului gastro-esofagian și herniei hiatale pot include arsuri la stomac, regurgitare acră, dureri în piept sau disconfort la înghițire, senzație de arsură sau iritație în spatele sternului, greață și senzație de plenitudine sau balonare abdominală. Aceste simptome pot fi mai accentuate după mese sau în timpul culcatului.

Factorii de risc

Există mai mulți factori care pot crește riscul de reflux gastro-esofagian și hernie hiatală, inclusiv obezitatea, sarcina, fumatul, consumul excesiv de alcool și alimentele grase sau picante. De asemenea, anumite afecțiuni medicale, cum ar fi hernia diafragmatică congenitală sau boala de reflux gastro-esofagian, pot crește riscul de dezvoltare a acestor afecțiuni.

Opțiuni de tratament

Tratamentul pentru refluxul gastro-esofagian și hernia hiatală poate include modificări ale stilului de viață, cum ar fi evitarea alimentelor care pot provoca reflux acid, pierderea în greutate în cazul persoanelor supraponderale, ridicarea capului patului pentru a reduce refluxul în timpul somnului și evitarea consumului de alcool și fumatului. De asemenea, medicamentele care reduc producția de acid gastric sau protejează mucoasa esofagiană pot fi prescrise pentru a reduce simptomele.

În cazuri severe sau în cazul în care alte metode de tratament nu sunt eficiente, se poate recomanda intervenția chirurgicală pentru repararea herniei hiatale sau pentru întărirea sfincterului esofagian inferior.

Concluzie

Refluxul gastro-esofagian și hernia hiatală sunt afecțiuni comune care pot cauza disconfort și alte simptome neplăcute. Este important să consulți un medic dacă experimentezi simptomele asociate acestor afecțiuni pentru a primi un diagnostic și un tratament adecvat. Modificările stilului de viață și medicamentele pot ajuta la controlul simptomelor, iar în unele cazuri, intervenția chirurgicală poate fi necesară pentru rezolvarea problemei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *