Publicat pe Lasă un comentariu

Totul despre operația de glaucom: ce trebuie să știi

Glaucomul este o afecțiune oculară progresivă care poate duce la deteriorarea nervului optic și pierderea vederii. În cazurile severe, glaucomul poate necesita intervenție chirurgicală pentru a preveni deteriorarea continuă a vederii și a îmbunătăți fluxul de lichid în ochi. În acest articol, vom explora tot ce trebuie să știi despre operația de glaucom, inclusiv motivele pentru care poate fi necesară, tipurile de intervenții chirurgicale disponibile și ce să aștepți în timpul și după operație.

De ce Este Necesară Operația de Glaucom?

Operația de glaucom este considerată atunci când tratamentele medicamentoase și alte terapii conservatoare nu reușesc să controleze eficient presiunea intraoculară sau să oprească deteriorarea vederii. Scopul principal al operației este de a îmbunătăți drenajul lichidului intraocular (umorii apos) și de a reduce presiunea oculară pentru a preveni leziunile nervului optic și pierderea vederii.

Tipuri de Intervenții Chirurgicale pentru Glaucom

  1. Trabeculectomia: Această procedură implică crearea unei noi căi de drenaj a lichidului intraocular pentru a reduce presiunea oculară. Chirurgul creează o mică deschidere în peretele ochiului pentru a permite lichidului să se scurgă într-un spațiu gol sub conjunctivă și să fie absorbit de țesuturile din jur.
  2. Implantarea Dispozitivelor de Drenaj: Această intervenție implică plasarea unui mic dispozitiv de drenaj sub conjunctivă pentru a permite scurgerea lichidului intraocular. Dispozitivele de drenaj pot fi de diferite tipuri, inclusiv valve de drenaj sau tuburi de drenaj.
  3. Trabeculoplastia cu Laser: Această procedură utilizează un laser pentru a îmbunătăți drenajul lichidului intraocular prin deschiderea canalelor de drenaj existente. Trabeculoplastia cu laser poate fi o opțiune pentru pacienții cu glaucom cu unghi deschis.
  4. Cicloablative Procedures: Aceste proceduri implică utilizarea unui laser sau a unor substanțe chimice pentru a distruge parțial celulele care produc lichidul intraocular, reducând astfel presiunea oculară. Aceste proceduri pot fi utilizate în cazurile în care alte tratamente nu sunt eficiente sau sunt contraindicate.

Ce Să Aștepți în Timpul și După Operație

Înainte de operație, vei avea o discuție detaliată cu chirurgul oftalmolog pentru a discuta despre procedura planificată, riscurile și beneficiile acesteia și pentru a răspunde la întrebările tale. În timpul operației, vei fi sub anestezie locală sau generală, iar chirurgul va efectua procedura conform planului stabilit anterior.

După operație, vei fi monitorizat pentru complicații imediate, cum ar fi inflamația sau creșterea presiunii intraoculare. Este posibil să simțiți o ușoară durere sau disconfort după intervenție, iar medicul vă poate prescrie medicamente pentru a gestiona aceste simptome. Este important să urmați instrucțiunile postoperatorii și să vă prezentați la controalele regulate pentru a asigura o recuperare optimă și pentru a monitoriza starea ochilor.

Concluzie

Operația de glaucom poate fi o opțiune eficientă pentru pacienții cu glaucom care nu răspund la alte tratamente sau care prezintă complicații severe. Prin îmbunătățirea drenajului lichidului intraocular și reducerea presiunii oculare, operația poate ajuta la prevenirea pierderii vederii și la îmbunătățirea calității vieții pacientului. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră oftalmolog pentru a determina dacă operația de glaucom este potrivită pentru dumneavoastră și pentru a obține toate informațiile necesare înainte de a lua o decizie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *